Search room
About us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quia reiciendis illo ipsa asperiores, perspiciatis corrupti veritatis assumenda architecto commodi provident quas necessitatibus consequatur praesentium magnam optio deserunt fugiat repellat culpa.

LAVOVI koji riču pojavili su se u njivama Starog Kostolca. Arheolozi su otkopali dve figure zveri razjapljenih čeljusti kraj severne kapije legijskog logora Viminacijuma, nedaleko od tek pronađenog generalštaba rimske provincije Gornje Mezije. 

Lavovi otkriveni u Viminacijumu


Naučnici kažu da figure lavova nisu umetnička dela pravljena radi ukrašavanja prostora, već mistični idoli "duha zaštitnika" legije.

- Ti simboli su za legionare imali magijsku snagu, oni su zaista verovali u njihove natprirodne moći, ulivali su im osećaj da su zaštićeni i nepobedivi - objašnjava prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac naučnog projekta Viminacijum. - Simboli legija nošeni su na stegovima, a gubitak tih znamenja smatrao se najvećim porazom, čak više od gubitka ljudstva. To su uočili i rimski protivnici, pa su po svaku cenu pokušavali da ih otmu i unište. Posle pada Rima su revnosno zatirali tragove legijskih znamenja i zato su ona izuzetno redak nalaz.

LAV je bio zaštitni znak Četvrte Flavijeve Srećne legije, a arheolozi sada tragaju za statuom bika, koji je bio simbol Sedme Klaudijeve Verne i odane legije. Obe jedinice bile su stacionirane u prestonici Gornje Mezije u drugom veku, posle velike invazije plemena iz Dakije, današnje Rumunije.

Teški Dački ratovi su započeli kada je savez plemena pod vođstvom Decebala u prvom naletu zbrisao do poslednjeg čoveka Petu legiju i njene auksilije, pomoćne jedinice popunjene lokalnim stanovništvom. Zbog toga su u Viminacijum dovedene elitne legije, Sedma i Četvrta, koje su prvo odbile invaziju, a zatim prešle Dunav, potukle napadače do nogu i osvojile novu rimsku provinciju.

O tome svedoči i scena na reljefu Trajanovog slavoluka u Rimu. Na njoj je predstavljen Tiberije Klaudije Maksim, konjanik-izviđač Sedme Klaudijeve legije, kako donosi imperatoru Trajanu odsečenu Decebalovu glavu.

MAKSIM je i ime svetski poznatog Rimljanina iz filma "Gladijator", a arheolozi u šali kažu da je on iz Viminacijuma, jer Rasel Krou glumi oficira legije Feliks (srećne) i ima istetoviran simbol njenog lava. Naučnici kažu da je isticanje legijskih simbola bio svojevrstan ritual "vojničke religije".