Search room
About us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quia reiciendis illo ipsa asperiores, perspiciatis corrupti veritatis assumenda architecto commodi provident quas necessitatibus consequatur praesentium magnam optio deserunt fugiat repellat culpa.

Spomen-park Čačalica u Požarevcu

images

Prilikom svoje posete Požarevcu, ne smete propustiti obilazak spomen-parka koji se naziva i muzej mira na otvorenom koji obuhvata celo jedno brdo pod neobicnim nazivom Čačalica.
Ovaj velicanstven park je udaljen 2,5 km, odnosno pola sata hoda od apartmanskog smestaja u Pozarevcu “Valencia”.


Čačalica je brdo u Požarevcu koje je pretvoreno u spomen-park.  Sam park obuhvata 28 hektara i omiljeno je izletište Požarevljana. Požarevac je verovatno jedan od retkih gradova koji ima ovakav ogroman park koji je lepo uredjen i cist. Poseta Požarevcu nije potpuna ukoliko se ne obidje ovakvo neobicno mesto.


Čačalica poseduje idealne uslove za šetnju; staze za rekreaciju su napravljene sa postepenim usponima a pored njih su postavljene klupe za odmor. Za mlađe posetioce, Čačalica je mesto na kome se igraju i uče o prirodi, kao i prostor koji im pomaže da razviju ljubav i razumevanje prema živim bićima koja nas okružuju.


Tokom svoje posete Pozarevcu je ovaj prelep spomen-park mesto koje ne smete propustiti. Posebno, ukoliko Vas interesuje istorija Srbije i zelite da vidite spomenike iz Drugog svetskog rata.

images
images

Spomen-park je uređen 1962. godine. Autori spomeničkih ostvarenja unutar parka su arhitekta Branislav Stojanović i vajar S. Mišić.

Za vreme Drugog svetskog rata streljano je oko 3.000 simpatizera NOP-a i zarobljenih partizana, tako da je to mesto obeleženo spomenikom izvedenim u formi zida, sa puščanim udubljenjima i partizanskim simbolima koji obeležavaju streljanje žrtava. 

U okviru spomen-parka nalazi se i kosturnica boraca Crvene armije, poginulih oktobra 1944. godine na području od Rudne glave do Mladenovca. Radi se o 441 ruskom vojniku u ciju cast je podignut ne samo spomenik, vec je zasadjena I 441 breza koje su donate iz Rusije.

U blizini kosturnice postavljena je mermerna ploča posvećena izginulim Jevrejima sa ovih prostora.


Na samom vrhu brda Čačalice podignut je „Spomenik slobodi i pobedi nad fašizmom“. Visok je 32 metara, a njegova metalna konstrukcija teška je 62 tone. Postavljen je na debeloj armirano-betonskoj ploči iz koje na pet krakova polaze metalne cevi. Autor spomenika je vajar Milorad Tepavac. Otkriven je 15. oktobra 1985. godine. Ovaj spomenik se u narodu zove “Zvezda” tako da Pozarevljani najverovatnije ni nece raumeti o cemu se radi ukoliko spomenete “Spomenik slobodi’.

U okviru ovog parka se nalazi veliki broj stabala retkih biljnih vrsta i sitnih životinjica. Sa pojedinih delova brda vidi se gotovo cela panorama Požarevca.  Čačalice je mesto koje nikako ne smete zaobici tokom svoje posete  Požarevcu.

Brdo Čačalica je visoko 208m i veoma je lepo i prostrano. Ljubitelji prirode mogu vise casova uzivati u setnji po parku. Ukoliko volite veverice, mozete unapred pripremiti fotoaparat, jer cete njih neizostavno sresti tokom svoje setnje. 


Park Čačalica u Pozarevcu je savrseno mesto za piknik u letnjim danima, dok je zimi, zahvaljujuci svojim padinama, idealno mesto za sankanje stoga je nezaobilazno mesto tokom turisticke posete Pozarevcu.

Ukoliko volite da objavljujete selfije po drustvenim mrezama, na Čačalici  cete pronaci savrsen ambijent za najlepse fotografije. Vasa poseta Pozarevcu ce time biti upotpunjena!

Ako se nađete na Čačalici, svakako bi trebalo  da sledite uputstva “oca“ Čačalice - Dragoslava Bogdanovića Bucića: „Slušajte zavijanje košave u krošnjama visokih javora i kedrova. Gledajte njene rascvetane proplanke. Posmatrajte igru veverica u borovoj šumi. Slušajte divni hor ptičijih glasova. Pratite gugutke, dok u krošnjama granatog gloga prave gnezdo. Gledajte spektar njenih jesenjih boja. Slušajte graju i igru dece u njenim šumama. Gledajte jurnjavu divljih zečeva“. 


Određujući naš odnos prema prirodi, kulturi, apelujemo na sve - građane, posetioce Požarevca i šire, da pokažu mudrost, ljubav i dobru volju da sačuvamo Čačalicu za naredne generacije i pokoljenja.