Search room
About us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quia reiciendis illo ipsa asperiores, perspiciatis corrupti veritatis assumenda architecto commodi provident quas necessitatibus consequatur praesentium magnam optio deserunt fugiat repellat culpa.

Etno-park Tulba u Požarevcu

images

Tokom svog boravka u Požarevcu ne smete propustiti obilazak etno-sela Tulba. Ovaj etno-park u Požarevcu je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Požarevcu.


Etno-park Tulba se nalazi 2km udaljen od naseg apartmana “Valencia”, sto je 25 minuta hoda (imajte na umu da je ukljuceno penjanje uz brdo ukoliko se odlucite za setnju). Vas boravak u Požarevcu ne bi bio potpun ukoliko ne biste videli ovaj deo istorije Srbije.


Na ovoj turistickoj destinaciji je smešteno etno-selo sa drvenim kućama i pomoćnim objektima koji datiraju iz 18. i 19. veka. Sve brvnare su prenete  sa svojih prvobitnih lokacija, na kojima su podignute u stilu  pomoravskog I mlavskog graditeljstva. Svaka brvnara u ovom etno-selu u Požarevcu je izložen originalni nameštaj, uz pokućstvo iz prošlog i s kraja pretprošlog veka.


Etno-park  Tulba u Požarevcu je nastao 1972. i sastoji se od osam koliba koje krase kreveti sa vezenom posteljinom, drveni stolovi i stolice, zemljano i plehano posuđe,  ormani, narodne nošnje,  preslice i vretena, čabrice za kajmak i sir. U jednoj od zgrada je postavljeno i originalno ognjište oko kojeg se nekada okupljala čitava porodica. Nekada je baš to činilo srce svakog domaćinstva, najsvetije mesto u porodičnom domu, gde se sve u kući, veliko i malo okupljalo za obedom.


images
images

Iskoristite svoj boravak u Požarevcu kako biste obisli ovo mesto bogato istorijom.

Medjutim, ognjište je mnogo više od mesta gde se hrana pripremala i ukućani grejali u hladnim zimskim večerima – ono je vekovima simbol doma, porodice, postojanja i života. U prošlosti se srpski narod ispovedao i zaklinjao nad ognjištem.  U njemu se vatra nikada nije gasila. Jelo, narodne priče, verovanja, ugovaranje posla pored ognjišta su toliko dobijali na značaju da su imali epitet svetosti. Tim mestom se pečatila i garantovala istinitost i poverenje među ljudima.


U istom parku, odmah pored etno-sela, nalazi se i kompleks nazvan "Požarevački mir 1718".


U ovom kompleksu  je 2004. postavljeno kameno svedočanstvo o čuvenom mirovnom sporazumu, a od pre jedne decenije je tu i replika carskog šatora pod kojim je on potpisan između Austrije i Turske, uz posredovanje Holandije i Engleske. Pred posetiocima je sada stalna izložbena postavka - sa kostiminiranim, voštanim figurama posrednika i potpisnika Sporazuma.


Vas boravak u Požarevcu ce biti potpun samo ukoliko obidjete etno-park Tulba i napravite par fotografija originalnog pokucstva domova koji su stari cise od 200 godina.