Search room
About us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quia reiciendis illo ipsa asperiores, perspiciatis corrupti veritatis assumenda architecto commodi provident quas necessitatibus consequatur praesentium magnam optio deserunt fugiat repellat culpa.

Ergela „Ljubičevo“ kod Pozarevca

images

Ukoliko ste ljubitelj prirode i konja, Ergela „Ljubičevo“ je obavezan deo vaseg  putovanja kroz Istocnu Srbiju. Ljubičevo je selo koje se nalazi u neposrednoj blizini Pozarevca. 


Ergela „Ljubičevo“ je najstarija ergela u Srbiji.  Osnovana je 1858. godine na desnoj obali Velike Morave, a po naređenju kneza Miloša. Preteča današnje ergele bilo je poljoprivredno društvo „Morava“, koje je knez Miloš oduzeo Turcima, a zatim ga je poklonio državi u korist naroda.


 Kneginja Ljubica je bila prva upravnica ovog imanja. Ona je veci deo vremena provodila bas u Pozarevcu sa sinovima Mihailom I Milanom, jer je Milan bio bolesljiv i trebalo je skloniti fa od gradske prasine. Zato je trazila od supruga da napravi jedan konak za nju i decu. Konak je sagradjen preko puta danasnjeg ulaza u kompleks ergele. Kneginja Ljubica je bila izuzetna zena, sposobna da rukovodi tako velikim imanjem.images
images

Kao sto je receno, Knez Milos je na imanju koje se zvalo “Morava” osnovao ergelu sa ciljem da se u Srbiji unapredi konjarstvo od najboljih konjskih rasa. Posle smrti kneza Milosa, 1860. Godine, brigu o ergeli je preuzeo sin Mihailo I on je I nazvao ergelu „Ljubičevo“ po svojoj majci.

U skorijoj proslosti je duzi vremenski period Ergela „Ljubičevo“ bila prilicno zapustena da bi se nedavno obnovile dve štale za smeštaj konja, napravljen je manjež, pešačke staze i nova rasveta. Manjež koji 25 godina nije bio u funkciji je vraćen u upotrebu  i kompletan zimski trening konja se odvija u njemu. Pored manježa obnovljena je i trofejna sala, a priplodna štala je potpuno sređena cime je poboljsan uslov zivota konja u njemu.


Turistima se nudi razgledanje ergele „Ljubičevo“, druženje sa konjima, poseta trofejnoj sali, zatim Avantura park, trim stazu sa teretanom na otvorenom, rekreativno jahanje konja i vožnja fijakerom.


Avantura park je idealno mesto za decu, jer postoji cela staza sa preprekama napravljena od drveta na kojoj se deca mogu zabaviti satima. Ukoliko putujete po Istocnoj Srbiji sa decom, ovo je nezaibilazno mesto na kome mozete provesti vise sati.


Konje mozete videti kako setaju po prostranom polju kao da su slobodni u prirodi, sto je izuzetan dozivljaj.


Preko puta ergele nalazi se i restoran “Ljubičin konak”, koji nudi nacionalnu hranu i profesionalnu uslugu. Tokom putovanja po Istocnoj Srbiji cete svakako obilaziti mnogo restorana i restoran “Ljubičin konak” bi mogao biti jedan od njih.


Vase putovanje po istocnoj Srbiji bio bio nepotpun ukoliko ne svratite do Ergele „Ljubičevo“ koja se nalazi na samo 5 km od apartmana “Valencia”, smestaja u Pozarevcu, odnosno 10 minuta voznje autom.