Search room
About us

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Quia reiciendis illo ipsa asperiores, perspiciatis corrupti veritatis assumenda architecto commodi provident quas necessitatibus consequatur praesentium magnam optio deserunt fugiat repellat culpa.

Rimski grad Viminacijum

images

Od ušća Velike Morave u Dunav, kod Kostolca, 100 kilometara jugoistočno od Beograda, a 18 km od apartmana”Valencia” sto je 27 minuta voznje autom se nalazi stari rismki grad Viminacium. Ovaj arheoloski park se prostire na  450 hektara površine I predstavlja najveće i najvažnije rimsko naselje u istočnoj Srbiji koje je, za vreme cara Hadrijana, bilo centar Gornje Mezije (Moesia Superior). Viminacijum je nastao  polovinom I veka nove ere na teritoriji keltskog plemena Skordisk.images
images

Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce arheoloskog parka Viminacijum:

  • Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria)
  • Rimske terme
  • Rimski amfiteatar
  • Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan
  • Mamut park
  • Domvs Scientiarvm Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar
  • Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke

Rimski vojni logor i grad Viminacium nastao je u I i trajao do početka VII veka. Viminacijum je bio jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.


Pored obilaska posetioci mogu uživati u prelaženju prepreka u Avantura parku. Tu mogu uživati u prelaženju adrenalinskog parka, koji podrazumeva korišćenje visinskog poligona, ali i avantura poligon, gde, kao rimski vojnici, kroz vodu, blato, seno i druge brojne prepreke prolaze obuku i dolaze do cilja“

Turistička promocija Viminacijuma zahtevala je ispunjavanje niza uslova neophodnih za normalno funkcionisanje. Izrađen je projekat turističke signalizacije iz svih putnih pravaca ka Viminacijumu, a na terenu je i postavljena turistička signalizacija iz pravca od Beograda do Viminacijuma tako da cete Viminacium vrlo lako naci kada putujete automobilom.

Sa evropskim brodarima postignut je dogovor o satnici posete Viminacijumu sto znaci da postoje turisticki kruzeri koji dovoze turiste do lokaliteta.

Poseta Viminacijumu uvrštena je u biciklističku rutu Atlantik – Crno more kao punkt D210. Pre Covid situacije smo imali puno turista iz Nemacke, Holandije, Austrije koji su putovali biciklama i odsedali u nasem aprtmanu tokom svog proputovanja kroz Istocnu Srbiju.